QUINTA DE SERRADINHA

Quinta da Serradinha

Quinta da Serradinha

In januari 2020 bezocht ik generatiegenoot en Artesenale wijnboer Antonio Marques da Cruz nogmaals. Een aantal jaren geleden was hij de allereerste wijnboer die ik bezocht in Portugal en waarvan ik toen voor mezelf enkele fantastische flessen wijn inkocht.

Minstens zo enerverend zijn de leerzame verhalen die hij me ook nu vertelt; bijvoorbeeld waarom het juist heel veel zin heeft om met (blote) voeten de rode gistende druiven te treden. Hij voelt zich nog steeds als het spelende jongetje dat zijn vader mocht helpen in de wijnkelder en de jongeman die het van zijn vader op een gegeven moment zelf moest gaan uitzoeken. Ja zijn opa en zijn vader plantten al een deel van de wijngaard voor hem. Nu plant hij zijn eigen en wie weet vast voor zijn dochter en andere generaties! Intussen is Antonio recent uitgeroepen tot revelatie van het jaar. 

Op dit moment zijn er 2 varianten beschikbaar bij Vinho Bio – bij deze wat details:


1. Serradinha Tinto 2016

Quinta da Serradinha  ligt op de droge kalkstenen slopen van de Serra d’Aire op 20 km hemelsbreed van de Atlantische Oceaan en op zo’n 100 km ten Noorden van Lisboa. Serradinha Rood is gemaakt van de druivensoorten Castelao (60%), Alfrocheiro (15%), Touriga Nacional (15%) en Tinta Miuda (10 %) op biologische wijze geteeld in de aangeplante wijngaarden van 1995 en 1999.

In 2016 werden de druiven eind september met de hand geplukt en daarna ontsteelt in open vaten. Eens per dag vond het treden van de druiven plaats en de gisting met uitsluitend natuurlijke druifeigen gisten duurde 8 dagen onder temperaturen tussen de 18 en 26 graden Celcius. Daarna rijpte de wijn in eikenhouten vaten van 14 en 24 HL gedurende 18 maanden.  De enige toevoeging is een kleine hoeveelheid sulfieten ter conservering van de wijn. In mei 2018 werd de ongefilterde wijn gebotteld.


2. Serradinha Vinhas Velhas 2015

Dit is een uniek blend van de wijngaard die in 1995 werd geplant. Met de rode druivensoorten Baga (65%), Alicante Bouchet, Castelao, Tinta Miuda, en Trincadeira (20 %) met de witte druivensoorten Fernao Pires en Bical (15 %). De bereiding loopt parallel aan die van Serradinha Rood.

De druiven gistten voor 12 dagen tussen de 18 en 28 graden Celcius en voor 24 maanden opgevoed in eikenhouten vaten vabn 600 liter. In augustus 2017 werd de wijn ongefilterd gebottled.