QUINTA DO MONTALTO

Quinta do Montalto

Quinta do Montalto ademt traditie: de vertrekken, de oudste wijnkelder en de Medieval wijngaard. De Cisterciënzer monniken zijn verantwoordelijk voor het 800 jaar oude recept dat de basis vormt voor de meest lokale en traditionele wijn: de Medieval de Ourem. Wat een gastronomische ervaring is dat zeg, deze kwaliteitswijn  vallend onder het herkomstgebied met predicaat Encostas D’Aire DOC! 

André is vooral een moderne wijnboer en zijn familiebedrijf heeft als 1 van de  eersten het biologisch certificaat van Ecocert Portugal in de jaren negentig ontvangen. Ook hebben de wijnen het Veganistische certificaat. De  druiven zijn met de hand geplukt, ontsteelt en de gisting vindt uitsluitend plaats met druif-eigen gisten. Dit levert vooral ongefilterde wijnen op. Kan het nog puurder? De Atlantische Oceaan op 40 km hemelsbreed zorgt voor een welkome frisheid is de wijnen. De boerderij ligt midden in de heuvels van het genoemde wijn -en natuur gebied. De rest van de wijnen vallen onder het herkomstgebied Vinho Regional de Lisboa, die stad ligt wel 120 km zuidelijker, maar geeft de boer en wijnmaker meer vrijheid.

De Cepa Pura wijnen hebben elk 1 druivensoort en zijn voller door het gebruik van Frans en Amerikaans eiken vaten in de moderne wijnkelder. Deze serie vormt een mooie gelegenheid nader kennis te maken met de Pure Portugese druif in Montalto stijl. Deze wijnen zijn nooit te zwaar, direct drinkbaar en ontwikkelen zich meer dan uitstekend op fles dankzij de professionele keuzes van de wijnmaker.  De oudere vaten worden gebruikt voor de nog iets fruitiger Vinha da Malhada – Reserva waarin de beste oogst van het jaar wisselend als blend voorkomt.  

Gebruikte rode druivensoorten zijn aan de ene kant de robuustere rassen als Baga, Castelão (=Periquita), de intense Alicante Bouchet en de zeer aromatische Touriga Nacional. De soorten Aragonez (=Tinta Roriz) en Trincadeira leveren over het algemeen wat meer elegantie in de wijn. Niet elke soort wordt als cepagewijn op de markt gebracht. De meest gebruikte witte druivensoort in Portugal en op Montalto is de Fernao Pires met een floraal, fruitig en notig aroma. De Cepa Pura versie van deze wijn vol en gerijpt op eigen bezinksels volgens het Franse patent Sur lie en Battonage

Anfora de Baco is  de meest hippe wijn en het mooie is dat deze wijn teruggrijpt naar de Romeinse traditie die vooral in het Centraal Zuidelijk gedeelte van Portugal bewaard bleef. Gisting en rijping vindt plaats in grote gebakken kleien kruiken die aan de binnenkant met natuurlijk pijnhars zijn bekleed. De witte variant heeft de Fernao Pires en de rode variant een blend van de Aragonez en Trincadeira druiven. De natuurlijke aroma’s en smaken zijn heerlijk en toegankelijk.